Meddig emelkedhet még az arany ára?

Az arany unciánkénti ára 2015 óta nagyjából megduplázódott. Míg 2015 karácsonyán még 1050 dollárért lehetett vásárolni, jelenleg az árfolyam 1950 dollár között mozog. Igazán nagy robbanásnak azonban tavaly nyáron indult, amikor még 1300 dollárért is lehetett vásárolni. Mi az oka ennek a nagy árfolyam emelkedésnek az utóbbi 1 évben? Jó befektetésnek számít még az arany?

Mint általában mindent a tőzsdén, az arany árfolyamát is két főbb szempont alakítja: A fundamentális háttér, illetve a spekulációs várakozások a technikai elemzéssel összefüggésben.

Vizsgáljuk meg először az első részt.

A fundamentális háttér sok részből tevődik össze, nézzünk pár főbb pontot: A kereslet-kínálat aránya, a jegybankok monetáris politikája, a gazdasági mutatószámok által várható kilátások.

2019-ben sok gazdasági esemény a gazdaság lassulására engedett következtetni:  Több feltörekvő ország is lazított a monetáris politikáján (csökkentették a jegybanki alapkamatot) ami a legtöbb befektető számára kedvezőtlen kilátásokat sugall. Továbbá az USA kereskedelmi háborúja Kínával, illetve a Brexit is mind azt jelezte a nemzetközi piacon, hogy egy bizonytalan időszak elé nézünk. A pénz pedig mindig a stabilitás felé áramlik, ahol a befektető nagy hatékonysággal ki tudja számítani a hozamait, lehetséges kockázatait – az előbb felsorolt történések pedig a klasszikus befektetési formákat bizonytalanná tették.

Piaci bizonytalanságban pedig az arany egy „menekülő” befektetés, értékörző funkciója kiváló megoldás a problémás időszakokban. Szépen lassan nőtt a kereslet az arany után, ami pedig ugye elkezdte felfelé hajtani az árat.

Ilyen háttérrel érte el a koronavírus az aranyat.

Jött a válság, a részvények esni kezdtek, a monetáris lazitásokat már nem csak a feltörekvő országok kezdték meg, hanem a vezető hatalmak is. A monetáris lazitás pedig inflációt generál, ami ellen az arany remek védelmet nyújt. Ismét nőtt a kereslet az arany iránt, ami ismét egy nagyobb áremelkedést hozott magával.

Nem utolsó sorban nézzük meg, hogy oszlik meg az arany felhasználása a világban:

Az arany felhasználásának 50%-a az ékszeriparban történik. 33%-a pénzügyi befektetésként jelenik meg, és kb 10% az iparban. A fizikai aranyat feldolgozó üzletek az áremelkedés hatása miatt elkezdték lehetőségeikhez mérten felvásárolni a készleteket, hogy az alapanyagot olcsóbban beszerezhessék. Azonban ez is felhajtóerőként hat még az arany árfolyamára, igy ez lényegében egy ördögi kör.

Vagyis aki megtehette, nem csak pénzügyi befektetésként, hanem alapanyagként is próbált minél több aranyat felhalmozni fizikai formájában. Indiában most kezdődik az esküvőszezon, ez a térség a maga egymilliárd főjével a legnagyobb aranyfelhasználó piac ebben az időszakban. Valószínűsíthető, hogy az ékszergyártó szektor felvásárlásai , hogy felkészüljenek a szezonra, szintén felfelé hajtották a kurzust.

Vizsgáljuk meg az arany grafikonját technikai alapon:

2008 és 2011 között volt egy meredek emelkedés (megjegyezném, ez szintén egy gazdasági válság és az abból való kilábalás időszaka volt, vagyis ugyanazok a folyamatok játszódtak le, mint jelenleg).

Utána következett 2015-ig egy korrekció, ahol ahogy egy egészséges trendnél szokás, nagyjából az emelkedés 2/3-a ledolgozásra is került. Elliot hullám 2. szakaszaként* jelöltem a képen.

A trendirányú mozgás az 1380-as ellenállás legyőzése után vált ismét világossá, onnantól pedig képes volt az árfolyam egy történelmi csúcsot is elérni augusztusban (2070 dollár unciánként!)

Mi várható a jövőben?

Valószínűsíthető, hogy még tovább fog emelkedni az árfolyam. Technikailag mint említettem, most indult meg egy új csúcs kialakítása, ráadásul történelmi csúcs, vagyis technikai elemzés szempontjából korlátozottak a lehetőségek. Fibonacci arányok alapján egy minimális korrekció következhet kb. (1700-1800 dolláros árig, a hosszútávú árfolyamcsúcs pedig valahol 2250 és 2450 között lehet.

Azonban véleményem szerint itt most a fundamentális eseményeket érdemesebb figyelni. Amíg tart a válság, jönnek az újabb és újabb mentőcsomagok, illetve monetáris lazítások, addig valószínűsíthető, hogy az arany is emelkedni fog. Azonban ha mondjuk meglesz a vakcina a vírus ellen, és elérhető lesz széles körben az emberek számára, akkor a piacok is megnyugodhatnak, a befektetők elkezdhetnek hosszabb távon más alternatívákban gondolkodni, akkor az arany ára ismét korrekciós szakaszba léphet, függetlenül a technikai várakozásoktól.

Amennyiben érdekesnek találod a tőzsdei elemzéseket, töltsd ki ingyenes tesztünket, hogy megtudd, melyik elemzési módszer áll  a személyiségedhez közelebb.

* Az Elliot hullámelmélettel egy következő cikkben részletesen foglalkozni fogunk.