Mi az a short? Mit jelent shortolni a tőzsdén?

A short szónak sokan negatív jelentést tulajdonítanak, azonban maga a shortolás mint tőzsdei művelet, egyáltalán nem ördögtől való dolog. De mit is jelent ez pontosan?

Hogyan néz ki a klasszikus kereskedelemben a profit elérése?
Először veszel egy terméket egy adott áron. Ezután megpróbálod a vételárnál magasabb áron értékesíteni. A két ár közötti rés a te hasznod. Lényegében olcsón veszel, és drágán adsz el. A tőzsdén ez az elmélet az egyik alapigazságok közé tartozik.

Amikor így jársz el, tőzsdei szaknyelven Long/hosszú pozíciót nyitsz, ami annyit tesz, hogy akkor érsz el nyereséget, ha az adott termék ára emelkedik, hogy drágábban tudd eladni, mint amennyiért te vásároltad.

Azonban mi van akkor, ha úgy véljük, egy termék túlárazott, és az ára esni fog? Van mód ebből is profitálni?

A válasz az, hogy igen, van. Erre való a short. A short pozíció (vagy rövid pozíció) árfolyamesésre történő spekulációt jelent, vagyis akkor realizálunk hasznot, amennyiben a kiválasztott termék ára csökken. Hogyan lehetséges ez?

Short pozíció nyitása esetén a brókercégünk a shortolni kívánt terméket kölcsönadja a kereskedőnek, aki ezt a terméket a piacon értékesíti. Ezt a terméket azonban később vissza kell vásárolnunk, ugyanis csak kölcsönbe kaptuk, és idővel vissza kell adnunk a brókercégnek. A részvények homogének, azaz nincs köztük különbség, így nem szükséges pont ugyanazt a sorozatszámú részvényt visszaadnunk, mint amit kölcsönt kaptunk. Ha a szomszéd biciklijét szeretnénk shortolni, akkor komoly gondban leszünk a visszaadásnál, mert nem vásárolhatunk bármilyen biciklit. 

Amennyiben az árfolyam esik, miután ezt a terméket eladtuk, akkor a teljesítéskor olcsóbban tudjuk ezt visszavásárolni , így profitunk keletkezik, vagyis az árfolyamesésből származott a nyereségünk. Amennyiben a termék ára emelkedésnek indul, akkor viszont veszteségünk keletkezik, mert drágábban kell visszavásárolnunk a kölcsönvett értékpapírt.

Nézzük meg egy konkrét példán keresztül:

Tegyük fel, hogy shortolunk 1 darab Tesla részvényt, mert arra számítunk, hogy a jelenlegi 1500 dolláros ár esni fog, az értékpapír túlárazott.

Vagyis a kereskedést nem egy vásárlással, hanem egy eladással (0. lépés a kölcsönvétel) kezdtük. Érdekes, ugye?

Lássuk mi történhet a pozíció megnyitása után.

  • Amennyiben az árfolyam esésnek indul:

Tegyük fel, hogy a részvény árfolyama 2 hét múlva már csak 1300 dollár. Elérkezettnek látjuk az időt, hogy zárjuk az üzletet, és realizáljuk a nyereséget.

Mi 1500 dollárért adtuk el az értékpapírt, azonban most 1300 dollárért vissza tudjuk vásárolni. Így a tranzakció után nálunk van a Tesla részvény, illetve van a zsebünkben 200 dollár. A részvényt visszaadjuk a brókercégnek, a különbözet pedig a mi profitunk.

  • Amennyiben az árfolyam emelkedésnek indul:

Tegyük fel, hogy a részvény árfolyama 2 hét múlva nem csökkent, hanem most 1600 dolláros áron forog. Belátjuk, hogy tévedtünk, és zárjuk az üzletet, realizáljuk a veszteséget.

Mi 1500 dollárért adtuk el a részvényt, azonban most 1600 dollárért kell visszavásároljuk. Így a pozíciózárás után nálunk lesz ismét az értékpapír, azonban 100 dollár mínuszban vagyunk. A részvényt visszaadjuk a brókercégnek, a különbözet pedig a mi veszteségünk.

Tehát lényegében a vételi (Long) és eladási (Short) pozíciók között az a különbség, hogy először veszünk-e valamit, vagy eladunk. A klasszikusnak beállított vételi pozíciónál előbb veszünk valamit, és zárásképpen eladjuk, míg a short pozíciónál eladással kezdünk, és zárásképpen vásárolunk.

Fontos azonban megjegyezni egy lényeges dolgot:

A short pozíció nyitása nagyobb kockázatot hordoz magában, mint a vételi pozíció. Ugyanis vétel esetén maximum a termék akkori árát tudjuk elveszíteni (jelen esetben 1500 dollárt, amennyiben a Tesla csődbe menne), azonban short esetén az árfolyam emelkedésnek nincsen plafonja, vagyis lényegében a veszteségünk is bármekkora méretet ölthet. Például ha a részvény árfolyama 4000 dollárra emelkedik, akkor 2500 a veszteségünk, mert ennyivel kell drágábban visszavásárolnunk az értékpapírt.

Összességében elmondható, hogy a short pozíciókkal is szép bevételeket lehet elérni, azonban lényegesebben magasabb kockázatot hordoz, mint a vételi oldal.

A Peakbroker tanfolyamaival megtanulhatod biztonsággal kezelni a kockázatokat, ingyenes tesztünkkel pedig kiderítheted, neked való-e ez a kereskedési forma.