Miért fektessük be a pénzünket? 3. rész

A cikksorozat első részét itt, a másodikat pedig ide kattintva tudjátok elolvasni.

Különböző emberek különböző okból teszik félre a pénzüket, de térjünk vissza az eredeti kérdésre: „Miért fektessük be a pénzünket?” Három indokot szeretnék röviden bemutatni:

  1. Vagyon védelme.
  2. Kockázatmegosztás.
  3. Fogyasztás simítása.

Az utolsó indok a fogyasztás simítása. Nézzünk egy példát: Havonta átlagosan 250.000 Ft kiadásunk van, ami magába foglalja az albérleti díjat (vagy lakáshitelt), üzemanyagokat, gépkocsi javítást, élelmiszert, szórakozást, stb…

Tegyük fel, hogy egyik napról a másikra nem lesz munkánk. Nem feltétlenül kirúgnak, lehet megszűnik a cég vagy egyszerűen mi mondunk fel, mert elegünk lesz. Magyarországon – sajnos – teljesen általános, hogy a családok hónapról hónapra élnek, nincsen megtakarításuk (ennek okairól majd egy későbbi bejegyezésben). Ez egy kiszolgáltatott helyzet és a család megélhetése nagyban függ a munkáltatótól, az általános gazdasági helyzettől vagy bármilyen egyéb nem várt eseménytől, pl. Koronavírus.

Nézzük azt a kedvező helyzetet, hogy a család (vagy a munkavállaló) rendelkezik 500.000 Ft megtakarítással. Ebben az esetben a jelenlegi életszínvonalat 2 hónapig biztosan fenntudja tartani a család és remélhetőleg ez az időszak elég, hogy új munkát találjon a példánkban szereplő ember. Ez egy szélsőséges helyzet (munkahely elvesztése, zéró jövedelem) és ez még nem is a fogyasztás simítása, inkább egy biztonsági tartalék előre nem várt esetekre.

A fogyasztás simításáról akkor beszélhetünk, ha a család jövedelme csökken, azonban rendelkezik elengedő megtakarítással, hogy a magasabb jövedelemszint melletti életszínvonalat fenntartsa. Leggyakrabban ez akkor merül fel, ha az ember nyugdíjba megy, az állami nyugdíj mértéke nem éri el munkával megkeresett jövedelmünket, főként akkor, ha vállalkozók voltunk a nyugdíj előtt. Ebben az esetben a korábbi éveinkben felhalmozott megtakarításainkat tudjuk felhasználni a kieső jövedelem pótlására, és nem kell alacsonyabb életszínvonalon éljünk. A fogyasztás simítása itt érződik igazán.

Erre a helyzetre tudatosan kell készülni, főként akkor, ha úgy gondoljuk, hogy nem kapunk állami nyugdíjat. Több lehetőségünk, a pénzügyi szolgáltatók több ilyen terméket is kínálnak számunkra, egy részük adójóváírással csalogat minket. Ezeknek a termékeknek van létjogosultságuk, de sok (legtöbb) esetben a költségoldal olyan magas, hogy az állami támogatás nagy részét a pénzügyi szolgáltató elteszi.

Mi a Peakbroker-nél annak a hívei vagyunk, hogy a tudatos és előre tervező embereknek olyan képzéseket kínáljunk, hogy a pénzügyeiket saját kezükbe tudják venni, a megtakarításaikat megfelelő helyre, a kockázatokat figyelembe véve tudják elhelyezni és a teljesen haszon náluk maradjon. Így a jelenben lemondott fogyasztásért (ez a megtakarított összeg) a jövőben legalább ugyanakkora, de inkább magasabb fogyasztást érjenek el az emberek.

Tudj meg rólunk többet! Kattints ide vagy töltsd ki az ingyenes tesztünket és azonnal lehetőséget kapsz egy ingyenes konzultációra!