Miért fektessük be a pénzünket?

A címben szereplő kérdést megelőzheti egy másik kérdés: Miért legyen megtakarításunk? Erre a kérdésre szinte mindenki ugyanazt a választ adja, ha valami baj történik, akkor legyen egy kis félretett pénzem, amihez nyúlhatok. A megtakarítási döntéseknél az egyik legfontosabb tényező az elővigyázatosság, biztonsági tartalékolás. Hasonló gyakori ok, hogy ház vagy autóvásárlásra takarékoskodunk, de amíg nem vásároljuk meg a házat vagy autót, addig a megtakarításunk a biztonsági funkcióját is betölti. A harmadik egyenrangú motiváció a nyugdíj, illetve nyugdíj kiegészítés.

Különböző emberek különböző okból teszik félre a pénzüket, de térjünk vissza az eredeti kérdésre: „Miért fektessük be a pénzünket?” Három indokot szeretnék röviden bemutatni:

  1. Vagyon védelme.
  2. Kockázatmegosztás.
  3. Fogyasztás simítása.

Első helyen a vagyon védelme áll, a megtakarított pénzüknek két „ellensége” van, ezek közül általában csak egyet veszünk figyelembe, a másiktól eltekintünk. A pénzünk vásárlóértékét az infláció csökkenti, ha nem fektetjük be (pl. párnahuzatba tartjuk), akkor a pénzünk értéke csökkent, egyre kevesebbet tudunk vásárolni ugyanakkora pénzösszegből. Az elmúlt pár évben mindenki tapasztalta, hogy nem csak az élelmiszerek árai nőttek jelentősen, hanem az ingatlanoké is. Ebből a szempontból mindegy, hogy a nyugdíjas éveinkre vagy egy ingatlanra takarékoskodunk, az áremelkedés ellenünk dolgozik.

A második ellenség az elszalasztott hozam. A pénzünk után meg nem kapott hozamot kevésbé érezzük fájónak, mint az inflációt, miközben közel ugyanakkora „kár” ér bennünket. 100.000 Ft után 5%-os kamatot feltételezve 5.000 Ft kamatot nem kapunk meg. Ez lehet nem tűnik soknak elsőre, de a kamatos kamat elve alapján, ha 5 évet nézünk, akkor több, mint 27.500 Ft elszalasztott kamatbevételről beszélünk. Álmodjunk eggyel nagyobbat és tegyük fel, hogy 1 éven keresztül 1.000.000 Ft-ot tartunk otthon a párnahuzatban vagy pihen a bankszámlánkon. Ebben az esetben 1 év alatt 50.000 Ft kamatbevételtől esünk el, 5 év alatt több mint 275.000 Ft-tól, 10 év alatt közel 630.000 Ft-ot buknánk. Az ábrán láthatjuk, hogy 1.000.000 Ft 15 év alatt különböző hozamok (3-7%) mellett mennyit fog érni. 10 évnél láthatjuk a konkrét értékeket, már 3%-os hozam mellett is több, mint 340.000 Ft-ot veszítünk.

Itt még nem vettük figyelembe az inflációt, ami tovább rontja pénzünk reálértékét.

Nézzünk egy példát: Ma rendelkezünk 1.000.000 Ft-al, lehetőségünk van 5% hozam mellett befektetni a pénzünket, arra számítunk, hogy a következő 10 évben átlagosan 3% lesz az infláció.

  • Nem csinálunk semmit. Nem jó ötlet, veszítünk több, mint 600.000 forintnyi kamatot, ez nem fáj, mert nem elvették tőlünk, hanem eleve nem kaptuk meg. Attól még jelentős veszteség. Az inflációnak „köszönhetően” reálértéken több, mint 250.000 Ft-al kevesebbet ér a pénzünk. Összességében 1.000.000 Ft-os megtakarításon 850.000 Ft veszteségünk keletkezik.
  • Kihasználjuk az 5%-os befektetési lehetőséget, ennek hatására nominál értéken 1.628.895 forintunk lesz 10 év múlva, ha az inflációt is figyelembe vesszük, akkor 1.218.994 forintunk lesz, tehát nem csak megőriztük a pénzünk vásárlóerejét, hanem növelni is tudtuk. (5%-3%=2% reál hozam)

Természetesen a megoldandó feladatban legalább 2 ismeretlen van, egyrészt megfelelő befektetést találni és az infláció. Az inflációra nincsen ráhatásunk, azt adottságnak el kell fogadnunk, azonban a megfelelő befektetés megtalálásában a Peakbroker csapata segíteni tud. Megadjuk azt a szükséges tudást, hogy a pénzügyeiteket a saját kezetekbe tudjátok venni és megfelelő pénzügyi döntéseket tudjatok hozni.

A maradék két indokot a következő cikkünkben mutatjuk be, addig is töltsétek ki az ingyenes tesztünket és jogosulttá váltok egy ingyenes konzultációra.